Weatherall Institute of Molecular Medicine, John Radcliffe Hospital, Oxford

  • WIMM Building

  • WIMM Building

  • WIMM Building

  • WIMM Building

Refurbishment, re-modelling and extension of offices in Weatherall Institute of Molecular Medicine building at John Radcliffe Hospital in Oxford.

Project

The Institute of Molecular Medicine was established in the Clinical School of the University of Oxford in 1989 to foster research in the field of molecular and cell biology with direct application to the study of human disease.

Due to increased demand for office space the need arose to increase the usable floor area of the building, whilst at the same time reconfiguring the internal layout to achieve better use of the existing floor space.

The works comprised the strip-out, refurbishment and re-modelling of part of the ground floor of the existing building, with an extension along two of the building’s elevations. Internal walls and partitions were removed and a new configuration of offices and meeting spaces created.

Extensive alterations were carried out to building services, including the diversion of major heating mains.

Challenges and solutions

  • The building remained fully operational throughout the contract, with busy teaching, seminar and meeting spaces in use immediately adjacent to our work areas. Sensitive experimental work was being carried out in laboratories on the floor directly above our site
  • Daily meetings were held with the estate’s managers to enable a good understanding of the building users’ requirements and the constraints on construction noise and vibration. Detailed phasing plans and work schedules were drawn up and agreed to ensure minimal interference with the smooth running on the institute’s operations
  • To enable the construction of the ground floor extension a number of external services had to be diverted including gas mains and a major district heating main. We discovered that the gas main was not in the location shown on the plans, requiring a complete re-design of a major retaining wall
  • The internal works included altering and extending mechanical and electrical services serving the rest of the occupied building, including communications/data servers, power supplies and heating mains. Much of this work had to be carried out during out-of-hours periods to avoid disruption to building users

Customer

The Chancellor, Master & Scholars of The University of Oxford

Contract value

£1.5 million

Architect

Oxford Architects Partnership

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobold

Contract duration

32 weeks

Form of contract

JCT Design and Build 2011

Procurement Method

Competitive Single Stage

Share this storyShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
Back to Top