31 Chertsey Street, Guildford

  • 31 Chertsey Street

  • 31 Chertsey Street

  • 31 Chertsey Street

  • 31 Chertsey Street

The complete internal and part external refurbishment of an existing office building in central Guildford.

Project

This commercial refurbishment saw the complete strip out of a three storey building with basement and reconstruction of the main staircase and service core.

2,840m2 of new high quality office accommodation was constructed including a ground floor modern reception area; the new reception desk has LED front lighting and oak panelling.

As part of the extension, the large central courtyard was infilled and integrated into the existing open plan office space.

Plant rooms were fitted in the basement and a new garden was created using a variety of soft and hard landscaping. New curtain walling was installed to the rear façade to provide natural light to all floors.

Finally, emergency exits have been provided to the north and south elevations, two lifts were installed, a private car park and new shower and toilet facilities.

Total approximate area is 34,5000sq/ft.

Challenges

  • Restricted site access due to the building’s city centre location with limited delivery and parking periods enforced by the local borough council
  • Noise restrictions due to residential location
  • Heavy plant had to be located on the roof, but with restricted access and a basement this presented some challenges

Solutions

The Beard team used careful planning and delivery coordination to ensure that all transportation and construction work was organised to avoid problems with the local residents.  No delivery was received unless it was planned.

All noisy works were carried out under strict supervision, using non-percussive tools and within agreed time slots.

Temporary back propping for the basement had to be designed and installed.  We came to agreements with the residents on the closure of their personal parking spaces, to enable us to site the crane and then agree a day to lift when it was convenient to them.

“We thoroughly enjoyed working with Beard, they listened to the client team’s objectives and delivered a quality product in line with those requirements.”

“It was also a very tight town centre site which Beard managed extremely well liaising closely with the relevant authorities and neighbours at all times.”

Patrick Davis, Bell Hammer Project Management

Customer

South Yorkshire Pension Authority

Contract value

£3.5 million

Architect

Scott Brownrigg

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobald

Contract duration

48 weeks

Form of contract

JCT Design and Build

Procurement Method

Design and Build

Related Projects

Leave a reply

Back to Top