Christopher’s Children’s Hospice, Guildford

  • Shooting Star CHASE Children's Hospice

  • Shooting Star CHASE Children's Hospice Main

Creative alterations and manipulation of existing building space enabled a children’s hospice to provide more room for visiting families and special activities.

Project

The construction of a traditional two-storey maintenance building, with storage rooms, toilets and open plan accommodation.  A moveable acoustic screen to divide the space plus a secondary external staircase adds further flexibility.

Challenges

  • Construction activities had to work around changing routines within the hospice. This required close communications and coordination with hospice staff to minimise disturbance to children and families in their care

Solutions

Phasing the project ensured that different areas of the building could be released in sequence to ensure smooth progression for the works.

Space was created by relocating maintenance services which were adapted to form a new administration area. Beard also created a self-contained flat for families on extended stays.

Further extra accommodation space was achieved by reconfiguring a plant room which was knocked through to make a larger social area for teenagers. A sound-proof music room was built within the reconfigured space along with a craft and activity room for younger children.

“By clever manipulation of space, we now have more room for visiting families and for more children’s activities. Beard’s team were very considerate and worked closely with us to ensure minimal disruption to the children and families in our care – we’re really happy with the new space.”

Bridget Turner, Director of Care, Shooting Star CHASE

Customer

Shooting Star CHASE Hospice Care for Children and Teenagers

Contract value

£300,000

Architect

Trinder Architects

Quantity surveyor

Woodley Lucas

Contract duration

22 weeks

Form of contract

JCT Minor Works 2005

Procurement Method

Competitive Tender

Related Projects

Leave a reply

Back to Top