Harding Communications Centre, Pangbourne College

  • Pangbourne College New ICT & Music Centre

  • Pangbourne College New ICT & Music Centre 4

  • Pangbourne College New ICT & Music Centre 3

  • Pangbourne College New ICT & Music Centre 2

A RIBA award-winning new communications and music centre with extremely high-specification acoustic properties.

Project

This project is an example of what can be achieved with an excellent team of designers and experienced contractors working closely with a passionate and engaged client.

It required the construction of an 800 sq m two-storey building with very high acoustic properties and sound-proofing. The client needed pupils on the upper floor to work in a quiet, sound-proof environment whilst others played and practiced music downstairs. The new communications facility brings music and information technology under one roof, provides an 80-seat, state-of-the-art recital hall with adjustable acoustics, practice rooms, recording facilities, classrooms and an ICT suite.

The BREEAM Excellent-rated building uses aluminium and larch cladding and employs passive ventilation techniques, solar shading, high levels of insulation and natural lighting to achieve design and sustainability targets.

Challenges

  • Achieving the Centre’s extremely high-specification acoustic properties was critical to the success of the project as it required exactly the right levels of sound insulation to accommodate students practising, recording, studying and performing
  • Constructing the building in a working college without causing disruption

Solutions

Our project team ensured that careful planning and great attention to detail was implemented during the construction process to minimise disruption to the staff and students as much as possible.This required regular liaison and communications with the school and teaching staff. Works were planned around school activities to minimise their impact on staff and pupils. Distracting and unsightly construction works were physically separated and kept out of sight within a solid screened enclosure.

 

What we ended up with is exactly what we wanted.  It’s highly effective, costs nothing to heat and acoustically is a very high standard.  It has interested a large proportion of the school and we have more young people learning music as a consequence.” Thomas Garnier, Headmaster, Pangbourne College

Customer

Pangbourne College

Contract value

£1.5 million

Architect

Mitchell Taylor Workshop

Quantity surveyor

Harris & Porter

Contract duration

46 weeks

Form of contract

JCT 2005

Procurement Method

Traditional

Related Projects

Leave a reply

Back to Top