Wokingham Medical Centre

  • Ash Court, Wokingham medical centre

  • Ash Court, Wokingham medical centre

  • Ash Court, Wokingham medical centre

An extension to an existing office block to create a state-of-the-art medical facility and pharmacy in a town centre.

Winner of the Building Better Healthcare Primary Care Refurbishment Award 2014

Winner of the Architects Journal Retrofit Healthcare Award 2014

Project

The project involved significant demolition and facade removal of an existing 1980s office block onto which a new extension was attached increasing the floor plates by 50 per cent.

The new front extension was contractor-designed with a steel frame and pre-cast concrete floor planks and three-storey staircase. The existing roof was remodelled to incorporate areas for air handling plant and air conditioning units.

The building was also extended upwards to incorporate a glass-clad conference room giving spectacular views over the town roof tops.

A bespoke feature oak curtain wall with switchable intelligent glass, was additionally installed on the front façade.

High quality bespoke joinery and finishes with innovative design and complex services were all adapted and fitted into very tight spaces creating challenging logistics and coordination of trades and services for the Beard project team.

Challenges

  • The tight town centre site was land-locked on three sides creating problems for erecting scaffolding
  • The service yard was used by adjoining retailers

Solutions

The scaffolding was designed and installed above the existing shop loading bays to overcome the limited space issue. Beard worked in partnership with the retailers using the service area which resulted in deliveries being scheduled at particular times and the creation of segregated working areas.

“I feel privileged to have had the opportunity to lead this development for our practice and have much respect, affection and admiration for Andy, Peter and the team. They have been an excellent contractor to work with and have unfailingly provided the advice, guidance and support that we, at the practice, have needed. I cannot thank them enough”

Dr Vipan Bhardwaj Proprietor

Wokingham Medical Centre

 

“Despite being initially cautious the team at Beard willingly and enthusiastically set about resolving the technical and practical problems involved in developing our bespoke curtain wall design for the Wokingham Medical Centre. Beard then built it beautifully.”

Nicholas JamiesonDirector

Barbara Weiss Architects

 

Customer

Tudor House and Rectory Road Medical Practice

Contract value

£2.3 million

Architect

Barbara Weiss Architects

Contract duration

48 weeks

Form of contract

Traditional JCT standard with quantities

Procurement Method

Traditional

Related Projects

Leave a reply

Back to Top