Davenies School, Beaconsfield

  • Davenies School

    Davenies School

  • Davenies School

    Davenies School

  • Davenies School

    Davenies School

  • Davenies School

    Davenies School

Significant classroom development connected to the existing school to provide much needed teaching space for both the pre-prep and junior schools.

RIBA National Award Winner 2016

Project

This project involved the demolition of two classroom blocks and the creation of a modern three storey building with a vast basement.

The excavation area was adjacent to a 19th century listed farmhouse which is now the administrative hub for the school. The scheme was designed to blend naturally with the school’s beautiful wooded surroundings, and provide classrooms for reception level through to year four, together with generous breakout spaces, a new library, a basement hall, external play areas, as well as music practice rooms, changing areas and new staff facilities. The new buildings are connected together by a two-storey steel structure with glazed doors that provide a bright and exciting ‘indoor outdoor’ space for play and learning. The existing school was linked to the new complex by a single storey glazed corridor providing additional office and teaching space.

The building incorporated cross-laminated timber panels, high levels of insulation, underfloor heating and air-source heat pumps to keep energy costs and carbon emissions down.

Challenges

  • Confined site
  • The basement excavation was in the centre of the site
  • Value engineering

Solutions

Soil had to be removed in small amounts as it was excavated, as there was no room for stock piling it.

The only way to transport materials from one side of the excavated pit to the other was via a tower crane. The building had to be designed around the capacity of the crane, for example the pre cast concrete planks and CLT frame were divided into smaller sections than initially intended.

The original design of the two storey link was based around aluminium fins, however through design development and value engineering we designed out the fins and replaced them with a glass and aluminium curtain walling system, saving time and money for the customer whilst providing the same aesthetic appeal.

“The Jubilee Building has been many years evolving from a strategic vision into a dynamic learning environment which has received widespread praise from staff and parents.  The partnership that has developed between Beard and the School has undoubtedly added to the success of the project.  The team has worked closely with us to ensure that the building work had minimal impact on the day to day routine of the School and to keep us fully abreast of developments week by week.”  

Caroline Purdon

Bursar, Davenies School

Customer

Davenies School

Contract value

£4.2 million

Architect

DSDHA

Quantity Surveyor

PT Projects

Contract duration

57 weeks

Form of contract

JCT

Procurement Method

Two Stage Tender

Back to Top