The Malthouse, Office Refurbishment, Oxford

  • Malthouse refurburbishment

  • Malthouse refurburbishment

  • Malthouse refurburbishment

A refurbishment of an occupied office in central Oxford.

Project

The project involved a refurbishment to Oxford University Estates Services offices. The ground floor and part of the first floor were refurbished along with external works to the courtyard.

The main office space was created in the old wood store so walls, floors and ceilings needed to be strengthened for the change of use. Space was maximised to accommodate as many desks as possible. It was interior designed, with a new colour scheme, kitchen and reception area.

A roller shutter in the courtyard was removed and replaced with a glazed screen creating views of the canal.

Challenges

  • Working in an occupied office
  • Fitting extensive services into shallow ceiling void
  • Forming new windows to blend seamlessly into the historic stone walls

Solutions

The building was occupied by university office staff, therefore keeping disruption to a minimum was a priority for our team. We achieved this with plywood hoardings separating the works, dust extraction tools and tools fitted with silencers. Some of the work was completed out of hours; including electrical shutdowns, noisy demolitions and flooring in circulation areas.

The space in the ceiling to accommodate the services was minimal, we recognised this early and spent time designing it.

The new windows required stone surrounds that we matched up by looking at numerous stone samples.

Customer

Oxford University Estates Services

Architect

Oxford Architects

Quantity Surveyor

Christopher Smith Associates

Contract duration

18 weeks

Form of contract

JCT Design and Build

Procurement Method

Competitive Single Stage

 

Back to Top