Uxbridge College Performing Arts Centre – BREEAM Excellent

  • Uxbridge College

    Uxbridge College

  • Uxbridge College

    Uxbridge College

  • Uxbridge College

    Uxbridge College

A three-storey extension to the West Block and the refurbishment of H Block

Project

The buildings house new teaching facilities, workshops, exhibition areas, a dark room, new washrooms, storage facilities and an examination hall. We have sited all of the main plant onto the roof, with a new hub room and boiler room to the first floor and installed new lifts to serve each floor.

The exhibition area on the second floor has a glass barrel vault roof which allows natural light to flood in and forms a large open space for art exhibits. It has a folding wall system which can be used to create three classrooms or unfolded to form exhibition space for the students to display their artwork. The wall panels have been unusually hinged on a central pivot to enable them to be fixed on any angle on the track. This ensures both sides of the wall panels can be used to display artwork. We installed LED lighting on the steel track above so there are many different lighting options available in the exhibition space.

Solutions

We had a  two hour slot to switch electricity over, to achieve this tight timescale we prepared all the new cables, switch gear and connections beforehand, so we had time to test all the cabling prior to disconnecting the old system.

From our experience of achieving BREEAM Excellent we knew we had to work with a BREEAM assessor early in the design stage and in conjunction with the designers.   This enabled us to gain maximum credits for the early design stages and also achieve the 20% renewable as required by the college. We looked at different designs that were best for the environment, reused some of the existing structure and achieved the least waste. When the design was complete, we allocated the Breeam credits between ourselves and our sub contractors, particularly the M&E package, this meant everyone could start work on their respective credits early.

We achieved the target 20% renewables by changing the lighting on all three floors to LED lights and covering the entire roof of ‘H’ Block with PV panels.

The customer was really was impressed with the Building User Guide we created which contained easy to use information on square footage, recycling points, car parks, lifts, storage, access points and detailed M&E information. This prevented them having to sift through the O&M manuals for basic information.

Customer

Uxbridge College

Contract value

£4.1 million

Architect

HNW Architects

Quantity Surveyor

Gardiner & Theobold

Contract duration

56 weeks

Form of contract

JCT Design/Build

Procurement Method

Design and Build

Back to Top