Warneford Hospital MRI

  • Warneford Hospital – Washroom

  • MRI scanner

A new facility at the Oxford Centre for Human Brain Activity to accommodate a new 3 Tesla Siemens Prisma MRI scanner, and to provide consulting rooms, patient facilities, and offices for an international team of research scientists.

Project

Part of the existing single-storey structure was demolished and a new building constructed, extending the ground floor and adding an additional first floor. The extension was constructed from perimeter collar-jointed blockwork with precast concrete plank floors and stairs.

The roof is insulated single ply membrane with external wall finishes being a mix of insulated render system and insulated blockwork dressed in timber cladding. The roof, with its perimeter parapet and screen, houses an array of new photo-voltaic panels and mechanical plant, and is accessed via the new staircase.

Extensive refurbishment and remodelling works were undertaken on the ground floor of the existing building to provide a number of new consulting rooms, offices and other facilities. The first floor rooms provide office space for a further 30 members of staff .

Key Facts

  • The site was adjacent to a young persons’ acute mental health facility, meaning that our construction operations had to be carried out in an extremely sensitive manner. Screens were erected along the boundaries and on our scaffolding to guarantee privacy and to prevent disturbance to the patients
  • The new extension was built to house a new MRI scanner, and had to be constructed to exacting tolerances. Close liaison with the German supplier Siemens was required to ensure that the building was ready to receive the scanner on the agreed delivery deadline
  • The building airtightness target of 3m3/h/m2 was challenging, particularly along the junction between the new and existing structures; however, by working closely with the design team and subcontractors this requirement was successfully achieved
  • The short 29 week programme and the scanner installation deadline meant that careful programming and monitoring of progress was essential. The building was handed over on time, on budget and with zero defects

 

Customer

University of Oxford

Contract value

£1.7 million

Architect

IBI Group

Quantity Surveyor

Turner & Townsend

Contract duration

29 weeks

Form of contract

JCT Design and Build 2011

Procurement Method

Two Stage

Back to Top